Koogipaast
Eile oli Genfi kantonis püha nimega Jeûne genevois, mis sai alguse 16. sajandil ning mis oma olemuselt peaks olema paastu- ja patukahetsuspäev. Algne paastupäev olevat toimunud toetusaktsioonina Lyonis tagakiusatud protestantide toetuseks, kuid nüüdseks on see lihtsalt üks tore vaba päev, mil ploomikooki süüa. Miks ploomikooki? Keegi täpselt ei tea. Mõned allikad pakuvad, et see andis naisperele võimaluse hooajalist puuvilja ära kasutada ja päev varem koogid valmis teha, et neil tol päeval palvetamiseks ja patukahetsuseks rohkem aega jääks, sest midagi muud peale ploomikoogi ei söödudki.
Ei no kui kooki antasse, siis ma võin paastuda küll!
Mina ka paastukooki tahan! Mismoodi seda patukahetsuskooki tehakse?
Mm, näeb suht tavalise lahtise ploomipiruka moodi välja. Mingi säherdune ehk: https://www.finecooking.com/recipe/plum-tart-with-lemon-shortbread-crust