Bulgaaria

Kirjutasin mõnda aega tagasi kohtadest, kuhu Bulgaarias reisida soovitaks ning et see lihtsamini leitav oleks, toon olulisema ära ka siin ning lisan kaardile uusi kohti, kui Bulgaarias käies midagi põnevat ette jääb.

Kolm olulist infokildu:

  1. Ma olen Bulgaarias käinud palju, aga kaugeltki mitte igal pool. Rannikust ei tea ma midagi.
  2. Mind huvitab ajalugu, arhitektuur ja loodus, sellest tulenevalt külastan ma pigem paiku, mis neid huvisid toetavad.
  3. Matku soovitan ma vähe, sest ilma inimeste võimekust teadmata, on seda raske teha.

Rohelisega on kaardil tähistatud kohad, kus ma käinud olen. Kollastega tähistatutes on käinud N. ja punastega tähistatutesse pole temagi viimase 20 aasta jooksul sattunud.

Lisaks soovitan alati, kui hing sõitmisest haige ja ette jääb mõni pruun teeviit, lihtsalt seigelda. Eriti kui viit suunab kloostrisse. Taastamistöid tehakse hoogsalt ja kes teab, mis pärli te veel avastate.

Mõned üldised nõuanded:

Keel. Mida turistikam kant, seda suurema tõenäosusega saab hakkama inglise, vene (eriti rannikul) või saksa (eriti mägedes) keeles. Tänavasuhtluses on olukord sarnane Eestile – alla neljakümnestele lähenege pigem inglise ja vanematele vene või saksa keeles. Bulgaaria keel sarnaneb vene keelega vähem, kui te arvate!

Turvalisus. Kasutage kainet talupojamõistust. Mustlasgetodesse ei roni ja asju ripakile ei jäta. Kohe päris kindlasti ei jäta GPSi autoaknale, eks.

Riietus. Õigeusu kirikutesse ja kloostritesse tasub siseneda mõistlikult riietatuna. Bulgaarlased pole nii karmid kui kreeklased, aga poolpaljast kannikat ärge palun lehvitage ja õlad katke kinni. Mõnel juhul ei pruugita teid muidu sisse lasta (Rila kloostris näiteks).

Söök. Oi, nautige :) Too sangadega asi on сач ning sellega tehakse ja serveeritakse nii grillitud köögivilju kui liha. Igasugused grillitud lihapallikesed ja kebaptšetad on enamasti hääd ning salatite puhul laulan ma kiidulaulu Šopska salatale ehkki lihtsalt grillitud paprikad on ka imelised. Köögiviljadest tehtud sööke on lugematul hulgal ning tellige julgelt. Magustoiduks paksu jogurtit moosiga või turult ostetud üliküpseid virsikuid (kui käes on august-september).

s88888k

Kui õhtul veiniga liiale läksite, siis julgemad teist võiks proovida škembe tšorbad ehk lehmamaosuppi (ohtra äädika, küüslaugu ja tšilliga) ja vähem julgemad korralikku banitsat. Rannikust eemal olles kala süüa ei soovita, sest kvaliteet on pigem halb ja toidumürgitusi on samuti ette tulnud.

Mida kaasa osta? Rooside piirkonnast roosidega seotud asju (kui teile roosiveed ja -kosmeetika meeldib), muhedatelt mutikestelt kodutehtud moose (näiteks rohelise kreekapähkli oma), muigavatelt vanameestelt koduveini ja rakijat ning muidugi Bulgaaria traditsioonilist keraamikat. Nois suurtes pottides saab nii hautada kui sööki kenasti serveerida (mul ema kasutab neid grillipidude ajal söögi soojana hoidmiseks).

bulgaariakeraamika

Lõpetuseks ärge unustage ka fotografeerida teile ette jäävaid humoorikaid hetki. Mulle pakuvad Bulgaaria menüüd alati toredaid hetki ehkki mida turistikam koht, seda vähem.

multimiljon2r

Head reisi!

Advertisements