Juurselleripasteet

Kui me sel kevadel oma paastu tegema hakkasime, saatis poolakast sõber mulle paar nende pere lemmikretsepti, millest ühte ma vaatasin ja arvasin, et kindlasti ei maitse hea. See retsept on pärit raamatust “Zufällig vegan” ning raamatu autoriks on üks Poola kuulsamaid vegantoidublogijaid ja kokki. Mulle jäi see raamat tal külas olles näppu ja ma palusin selle laenuks. Esmalt tegin sidruniseid suvikõrvitsapätsikesi. Imelised! Eile võtsin aga siis selle kummalise retsepti ette. Juurselleripasteet. Riivisin (aitäh, Kitchen Aid!), hautasin, blenderdasin, küpsetasin. Ja mõtlesin kogu aeg, et raudselt maitseb vastik. Pasteet jahtus öö jooksul ära ning lõikasin sellest endale hommikul viilu. Tõele andes on ta siiski tegelikult pehme ehk et võiks otse keeksivormist noaga leivale määrida. See pasteet on imeline! Ja see avas ühtlasi mu silmad. Ma söön meelsasti hummust (ja ka muid ubadel põhinevaid määrdeid) ja baklažaanil põhinevaid möginaid, aga vot juurselleri peale poleks ma ealeski tulnud. Ja poleks mu sõber öelnud, et see on nende pere lemmik, poleks ma seda eales proovida söendanud. Tuleb olla veelgi avatum uutele ideedele ja maitsetele! Olge teiegi:

Kilo juursellerit (üks suurem juurikas)
1 lauk (vaid valge osa)
300 grammi keedetud hirssi (ehk 150 grammi keetmata)
140 grammi jahvatatud kreeka pähkleid (ma riivisin)
100 ml õli
2 küüslauguküünt (ma riivisin, retsept käskis hakkida)
2 cm ingverijupp (vt eelmist sulgu)
2 pipratera
2 loorberilehte
2 supilusikatäit sojakastet
1 teelusikatäis kuivatatud majoraani (mul polnud, asendasin Provansaali ürdiseguga)
1 teelusikatäis kuivatatud peterselli
Pool teelusikatäit harilikku leeskputke (polnud, vt majoraani sulgudesse)
Pool teelusikatäit jahvatatud koriandrit (panin ilmselt rohkem)
Natuke riivitud muskaatpähklit (panin jahvatatut)
Soola-pipart

Koori juurseller ja riivi jämeda riiviga, haki lauk õhukesteks rõngasteks, keeda hirss. Kuumuta lauku, piprateri ja loorberilehti madalal kuumusel kuni lauk klaasjaks muutub, siis eemalda loorber ja pipar ning lisa juurseller, küüslauk, ingver. Hauta kuni juurvili pehme (umbes 20 minutit). Ma lisasin ka veidi vett, sest juurseller on üpriski kuiv. Sega suures kausis keedetud hirss ja pannisegu, lisa maitseained, pähklid, sojakaste ja õli. Võta saumikser ja püreesta segu enam-vähem ära. Kalla segu ahjuvormi (keeksi omasse näiteks) ja küpseta kuni 40 minutit. Lase jahtuda ja naudi.

Ma lisaks juurde, et põhimõtteliselt võib ka küpsetamata jätta ja lihtsalt karbiga külmikusse panna. Mul oleks nüüd leiba vaja, sest ma kujutan ette, et leiva peal maitseks see veel eriti hästi.

Ma kavatsen endale nüüd selle raamatu osta. Häid toidukirjanikke tuleb toetada!

11 comments

  1. reet

    Hm, Kõlab ülipõnevalt. Tekkis küsimus: kas hirsiga ümberkäimine ongi nii lihtne, et keeda ära ja valmis? Mingit leotamist või muud hookuspookust tegema ei pea?

    Mu kolleeg rääkis hiljuti oa-šokolaadikreemist. veel olen kuulnud kikerhernevedelikubeseest. Nende kõrval tundub Sinu juurseller täitsa turvaline asi,

    • Rohelohe

      Mina hirssi ei pese ega leota. Ma pakun, et see pesemise jutt tuleneb ehk ajast, kui hirsikotti lisaks hirsile kivikesi sattus. Ma pole vajadust näinud. Leotamine vähendab keetmisaega, aga see pole ka nüüd nii pikk mu meelest ja mingit kibedat maitset mu meelest ka pole (aga ma ei tunne seda ka baklažaanil ehkki mitmed retseptid seda väidavad ja mingit soolaga puistamist harrastavad).

      Kikerhernevedelik toimib kusjuures munavalgeasendajana! Pole ise proovinud, aga olen kuulnud, et täitsa pädev tuleb ja vahest aru ei saa.

      Uba ja šokolaad… hmmm… avokaado ja šokolaadi ka isegi sööks. Trühvlina. Peaks proovima. Mõlemat kooslust.

      • Kyllike Heide

        Kikerhernebesee kohta kirjutati viimases Oma Maitses nõnda:
        Lisaks suurepärasele vahtuminemisvõimele kiidetakse ka peaaegu olematut kaloraaži. Siiski leidub peene nimega koostisainel ka miinuspooli. Enamik konserve võib sisaldada BPA- või BPS-kemikaale. Need on inimestele väga ohtlikud ja võivad põhjustada immuunsust ja neuroloogilisi probleeme või isegi südame-veresoonkonnahaigusi.

        Samuti võib keemiline koostis tekitada paljudel seedehäireid – see on ka põhjus, miks muidu konservis olev vesi ära valatakse ning näiteks kikerherneid nii kaua vee all loputatakse, kuni vesi enam ei vahuta ehk kuni aquafaba on kadunud. Kes aga endiselt soovib aquafaba’t retseptides kasutada, siis teadku, et kaks supilusikatäit aquafaba’t asendab üht munavalget.

        Niisiis, kikerhernevedelik on nagu iga teine konservivedelik! Seda toiduks tavaliselt ei kasutata.

      • Rohelohe

        Kikerhernevedelikku saab ka ise kikerherneid keetes, mida ma ausalt öeldes teengi, sest maitse on parem ja hinnavahe samuti. Ma umbes neil su välja toodud põhjustel polegi seda asendamist ise proovinud – konservivedelik tundub veidi väkk, aga ise keetes ei ole tavaliselt just siis munavalget vaja ja ega see vedelik ju kaua säili. No ja ma pole vegan või munaallergik ka 😊
        Samas tekitab see BPA väide kohe küsimuse, et kui vedelikus on BPA-d, siis on ju kikerhernes ka, seega kui sa konservi sööd, on halb igal juhul… ja kas BPA kasutamine toiduga kokku puutuvates anumates pole ehk EL-is keelatud?

      • Rohelohe

        Hmm, peaks siis järgmisel korral, kui kikerherneid keedan, jääkuubikuvormi keeduvett täis valama.

  2. Mar

    Avokaadotrühvlid on TÄIEGA head kusjuures, ja no imelihtne teha ka. Peakski tegema, mitu aastat pole meelde tulnud…

Jaga oma mõtteid

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s