Söögiaeg!

Järjekordne toidukokkuvõte! Mida me siis sel nädalal sõimegi? Tõele au andes unustan ma enamasti pildistamise ära (ei ole minus seda toidublogija hinge, ei ole), seega fotodeta on üks sats börekke (samas, need näevad alati täpselt samasugused välja ka), N.-i tehtud wrapid ja üks wok, mille ma kapis leiduvast kokku viskasin. Muuhulgas oli seal ka üht ingveriga marineeritud tofut. Vaadake, ma ostsin kaks pakki tofut, aga need pakid on kaksikpakid, seega põhimõtteliselt oli mul neli eraldi pakendatud tofut. Kaks nõukasardellimaitselist ja kaks ingverimaitselist. Ingverimaitselise nokkis N. oma portsu seest välja (ma kangelaslikult või jonnakalt siiski sõin enda omad ära) ning too teine latakas läks otse komposti. Tofueksperimendi kuulutame lõppenuks. Rohkem ei osta.

Ma täpselt ei mäleta enam, millest need pätsikesed olid, aga ilmselt must uba, riivitud porgand ja suvikõrvits, ilmselt lisasin ka veidi jahu (kas tavalist või kikerherne oma), ürte. Veidi liiga märg tainas sai, aga mannas veeretatuna sai ära praadida. Need läksid kunagi hiljem sinna wrapi sisse ka. Nood saiad on jälle ühest jahusegust, mis ma ostsin ning neid kutsuti lihtsalt “Maroko saiaks”, seega ma ei saa mingit retsepti anda. Ahi kippus jälle põhjast kõrvetama, aga noh, mõned kuud veel, mõned kuul veel, nagu mu mantra siin on, kui köök mind välja vihastab.

Ühel õhtul proovisin teha seda Etioopia kapsarooga, mida turult kord ostsime. Oli valida kahe retsepti vahel ja ma võtsin vähemate koostisosadega variandi, mis oli ilmselt viga. Oli okei, aga mitte nii hea, kui see turult toodu. Tuleb mõnda teist retsepti katsetada.

Sain turul eelmisel nädalal imepisikesi Jaapani baklažaane ning panin osa neist karri sisse. Kapis oli veel keedetud musti ube järgi ja loopisin sinna veel kõike, mida kapis leidus ja mis tundus sobivat.

Eile tegin kapsarulle. Ma pole ealeski kapsarulle teinud ega vist ka eriti söönud, sest meie peres neid mu meelest kunagi ei tehtud. See on üks selliseid roogi, mis ratsionaalselt võttes peaks maitsema, sest koostisosad on head (nagu ka värskete köögiviljadega piimasupp või leivasupp), aga mingi sisemine hääl teeb “Väkk!”. Parim viis sellisest tundest üle saada, on seda rooga teha või kusagil süüa. Ei, seda piimasuppi pole ma ikka veel teinud või söönud. See Väkk on kuidagi liiga tugev, sest lapsepõlve lasteaiatrauma on oma jälje jätnud… Leivasuppi ma kunagi tööl sööklas sõin, täitsa maitses.

Kapsarulli otsustasin teha selle retsepti pärast, aga ma panin sinna hoopis teisi asju: risotoriis, riivitud porgand, paprika ja suvikõrvits, erinevad maitseained. Sisu oli jällegi liiga vedel ja kapsas maitsetu. Hapukapsaga oleks hea, bulgaarlased ja türklased hapendavad terveid päid ning teevad nendest kapsarulle. Tegelikult tavatseti Eestis ka kapsaid tervena hapendada, tsiteerigem ERMi blogi: “Praegune riivkapsaste tegemise komme ei ole väga vana. Eesti talurahvas hakkas peenestatud kapsaid hapendama alles 19. sajandil. Varem tehti nn sült- ehk hautatud kapsaid. Selleks pandi kapsapead kas tervelt või suuremad pooleks või neljaks lõigatuna patta ja kuumutati läbi. Kupatatud kapsapead laoti õue virna või kallati suurde toobrisse, kus nad kergelt hapnesid ning külmunult ületalve säilisid. Sealt raiuti kapsast jaokaupa toiduks.” Raiumiseks kasutati muidugi kapsarauda. Kui rotid seda muidugi minema ei tassinud. Häšštääg, peene klassikaviide!

Nõnnaks, aeg on minna kikerherne-kõrvitsa karrit tegema! Seejärel tuleb homseks ostunimekiri teha ehk et tuleb välja valida mõned söögid, mida teha. Eelmisel nädalal jäi see tegemata ja käisin poes lihtsalt ühel suvalisel vabal hetkel, seega tuli ootamatult palju improviseerida, aga tulemus polnud teps mitte kehva.

8 comments

  1. K.

    kikerhernejahust inspireerituna: kas kikerherneomletti oled proovinud? himaalaja musta soolaga väga mõnus munata munaroog :)

Jaga oma mõtteid

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s