Nõgesepall

Nõnnaks, vegantoitude kokkuvõtte aeg on jälle käes.

Täiesti pildistamata, aga kindlasti kordamisele läheb Marokost pärit supp nimega harira, millel ma lihtsalt liha välja jätsin ja kanapuljongi köögivilja omaga asendasin. Väga mõnus supp ehkki ma pole kindel, kas seda safranit sinna ikka vaja on. Kindlasti mingi nüansi annab, aga see on nii hoomamatu, et safrani hinda arvestades ehk ei tasu ära. Olin poest ostnud mingeid jahusegusid ja selle supi kõrvale küpsetasin kesrasid. Lingitud retsepti ei oska kommenteerida, aga vaevalt ta sellest poe jahusegust väga erineb. Mannast tehtud sai on mõnus!

Ühel pärastlõunal korjasin aiast veidi nõgesepealseid ning tegin Sandra Vungi retseptist enda versiooni. Segasin kokku keedetud risotoriisi, veidi purustatud kikerherned, kuumas vees hoitud ja hakitud nõgesed, hakitud koriandri ja peterselli, sidrunimahla (ja vist ka veidi sidrunikoort?), sojakastme ja ehk veel mõne maitseaine. Praadisin nad ära ja sõime mingite grillijääkidega ära. Ma suurt ei vaimustunud. Riis mu meelest pätsikesteks-kotlettideks suurt ei sobi.

Mul on siin väikeses maanurgas see igikestev häda, et ma ei saa mingeid maitseaineid kätte. Nii pidin aloo masalasse minevate mustade sinepiseemnete asemel musti sibulaseemneid ja tavalisi sinepiseemneid kasutama ning lambaläätse mul ka polnud ja mul pole isegi aimugi, mis see asafoetida on. Ilmselt võiks ma seda ehk isegi Genfist leida, aga kui ma ka praegu Genfi lähen, ei lähe ma sinna, kus asuvad need poed, kus sellist kraami saada võiks. Laupäeval vandusin alla ja tellisin Amazonist sumakki (sumahhi?), sest esiteks ma ei leidnud seda kusagilt (tõsi, Ferneys võinuks seda ehk mingis araablaste punkris isegi olla…) ja teiseks oli mul vaja oma ostuga ületada 25 euro piir, et ma saatmise eest maksma ei peaks (ei, mul pole Prime’i). Tellisin nimelt jogurtibakterit ja mõned… kuidas eesti keeles cheese cloth ongi? Juustukangas ju mitte. No ühesõnaga marlilaadne kangake, mille abil pashat, juustu või minugi poolest mandlipiima nõrutada.

Nädalavahetusel korjatud karulaugust tegin karulaugupasta, mida me siia-sinna lisasime. Näiteks möginale, mida suurem osa maailmast baba ganoushisks ja bulgaarlased gjopuluks kutsuvad. Teha oli lihtne, sest meil on keldris veel mõned ämma poolt küpsetatud baklažaanid. Purk grillitud/küpsetatud baklažaani, riivitud kreekapähkleid (N. vihastas pähkleid riivides ja tellis meile roostevabast terases pähkliriivi, väga šikk ja mõnus kasutada, enam ma oma sõrmenukke toidu sisse ei riivi!), küüslauku või karulauku, oliiviõli.

Kõrvale veidi röstpeeti ja oasalatit (keeduoad, oliiviõli, sojakaste, ubade maitsesegu) ning ühe soodasaia tegin ka. Mulle meeldib järjest rohkem ise kodus mingeid pätsikesi valmistada ja kohe ülivärskelt süüa.

Mingil päeval viskasin pannile erinevaid köögivilju, matcha-maitselisi nuudleid, poest toodud wokikastet ning seda sardellimaitselist tofut.

Pühapäeval käisime Divonne’is turul või õigemini N. oli lastega mänguväljakul ja ma kõndisin samal ajal turule. See on hea lähenemine, sest nii saab kaks kärbest ühe hoobiga – turul käidud ja “mänguväljakule!” soovi rahuldatud (50% ajast oli Sipsik kiigel. Meil on aias kiik!). Divonne’i turg on ikka hoopis gurmeekam kui Thoiry oma ning nägin oma suureks rõõmuks, et üks aafriklanna, kellelt me toona, kui majas gaasi polnud ja me Divonne’is redutasime, süüa ostsin, müüb seal jätkuvalt Aafrika hõrgutisi. See oamögin oli nii mõnusa vürtsiga. Küllaltki tugeva vürtsiga, aga see tšilli kuumus tuli kuidagi järelmaitsena ja siis hõõgus mõnusalt suus.

Tänane toit peaks küll alles nädala pärast siia ilmuma, aga no mis me siin ikka varjame.

Röstitud kikerherned (mu meelest mõttetult kuivad), keedetud rohelised oad oliiviõli ja soolaga ning värske kartuli salat. Viimases on lisaks koorega keedetud kartulitele pannil kuumutatud sparglit, üks šalott (ka pannil kuumutatud), värsket tilli ja peterselli, kappareid, paar oliivi ning kastmeks vinegrett. Väga maitsev oli ning sobib kevadesse (mis meil küll jälle korraks lahkus), suurepäraselt.

2 comments

    • Rohelohe

      Suurepärane! Loodetavasti on mõni proovitutest ka meeldinud :D

      Ma just hiljuti rookisin oma retseptikausta tühjemaks. Kustutasin ära kõik, mida ma ilmselt ikkagi proovida ei kavatse ja lõin mingi süsteemi sinna. Peaks kokaraamatutega ka midagi ette võtma. Mingeid kleepse panema näiteks, et häid asju ära märkida. Kunagi ei mäleta!

Jaga oma mõtteid

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s