Kreeka kana

Kiire retseptisoovitus: see täidetud kanafilee on i-me-li-ne! Ma panin oliivide asemel artišokisüdameid, sest mul ei olnud oliive.

Piparkoogitaignad (üks Nami-Nami klassika, teine miski apelsinimaitseline) tegin neljapäeval valmis ning peaks piparkoogivormid ära pesema ja Sipsikuga koogiteo ette võtma. Vorme on vaja pesta seetõttu, et need on plastiliiniga mängimisel kasutusel ja ehk oleks hea need korra üle küürida ehkki see “plastiliin” on vist suuresti soolataigen.

Vähemalt üks piparkoogimaja tuleb ka teha. Ma kahtlustan, et ma proovin teha hoopiski kasvuhoonet, sest see on lihtsalt nii vahva. Tuleb LED-teeküünal osta, et valguse ka sisse saaks. See “klaas” on tehtud želatiinilehtedest, mis on lihtsalt geniaalne lahendus. Pärast saab need maja küljest lahti kangutada ja tarretises ära kasutada.

Ühtlasi on mul kiusatus proovida sülti teha. Seajalgu ja muid subprodukte on poes vabalt saada. Selle kõige juures on kaks häda. Esiteks pole ma kordagi elus sülti teinud, aga no ehk ongi aeg õppida, eks. Teine häda on suurem. Nimelt pole mu meelest võimalik sülti väheses koguses teha ja no kui palju me siin N.-iga seda sülti ära süüa suudame? Bulgaarias muide süüakse seakõrvu keedetuna ja soojalt ehk et just nagu vedel soe sült (võeh!). Minu nostalgiline mõmin, et küll need suitsuseakõrvad olid head pani N.-i silmi pööritama. “Teil seal põhjas pole pool aega ikka midagi süüa olnud!” Ütleb mees, kes tuleb riigist, kus peamine pohmakaravim on lehmamaosupp ja kus ma olen võis praetud erinevaid subprodukte küllaltki sageli menüüdes näinud.

Aga ikkagi, teeks sülti?

5 comments

  1. Nell

    Sülti saab sügavkülmutada, et kui üle jääma kipub. Mul ema tegi “vähemat kogust” nii, et kallerdavaks aineks olid seakõrvad ja lihaks kanakoivad. Nii ei pidanud hiigelpotti ka kasutama ja kogus tuli mõistlik.
    Piparkookidele saab “aknad” karamellkommidest ka teha. Piparkoogile ahjuplaadile aknasse pudistad karamellipuru ja koogi küpsemise ajal sulab see kogu auku täitvaks. Saab värvilisi vitraazaknaid isegi.

    • Rohelohe

      Sügavkülmutatud sült…
      Ma tean seda karamellkommide nippi, aga mulle meeldib see želatiiniidee isegi rohkem selle konkreetse majakese puhul.

  2. suslik

    mul on süldi osas samad mõtted – et ei tee ju kolme vormikest. aga meenutused sahvritäiest süldikaussidest, mida siis veel uuel aastalgi lauale veeti…brrrr.
    ja enne hommikusööki ei tohiks toidupostitusi üldsegi lugeda :D

  3. Manjana

    Ma tegin paar aastat tagasi sülti ja otsustasin, et kunagi enam ei tee. Ma söön lihatoite, aga ma tahaks olla vegan ja see süldi tegemine oli kuidagi rõve. Lihatükk on palju anonüümsem. Sült on ikka suures osas värisev liha ja ega sinna mingeid erilisi maitseaineid ka ei lisata. Aga see on minu kogemus, mis tõsistele lihasööjatele pole oluline.

    • Rohelohe

      Ma tahaks liikuda ka vähema liha jmt poole, aga vat minu jaoks on subproduktide kasutamine ja söömine just pigem samm sinna suunas, sest kui loom juba tapetud, tuleks temast kõik ära kasutada.

Jaga oma mõtteid

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s