Paprikad ja hiidtomatid

Mida teha siis, kui tšuskopeki pole? Vanakooli, ikka vanakooli.

Esmalt tuleb valmis panna hulk paprikaid. Meil oli selline väike kogus, aga kui bulgaarlased paprikaid sisse tegema hakkavad, on kogused võrreldavad eestlaste kurgimarineerimisega. Teeäärsed letid müüvad paprikaid suurte kottidega ja paprikate röstimislõhn levib üle terve maa.

paprika1

Bulgaaria paprika on magus ja röstitult veel eriti hea. Kui paprikad olemas, võiks keegi need ära pesta ja keegi teine samal ajal lõkke teha (või kaminasse tule). Meilgi on täitsa olemas vanast rattarummust (või siis veljest?) tehtud grilliagregaat, aga sellel roostetas korsten küljest ära ning kamin on meil olemas, seega milleks kusagil maja taga lõket teha.

paprika2

Kaminas peab aga olema mingi alus, millele asetada metallplaat, mis tulikuumaks aetakse ja siis paprikad peale laotakse. Paprika korraga nii küpseb, kui ka kõrvetab endal nahka ning tulemuseks on vaat et süsimustad viljad, mis kinnisesse anumasse panna tuleks, sest omas aurus ja mahlas hoidmine aitab nahka veelgi paremini lahti lüüa.

paprika3

Ämm lasi neil öö läbi seista, et suitsune maitse paprikasse imbuks ja nahk paremini eemalduks, võttis neil siis naha maha ja toppis purki. Ei mingit marinaadi, soola ega äädikat, lihtsalt steriliseeritud purki ning kaan peale. Püsivad ilusasti aasta-kaks ning kui talvel purgi lahti teed ja paprikast salati teed, lööb suvemaitse hinge kinni.

Parim salat on ka kõige lihtsam:
Röstitud paprikaid, sibulat (kui kohe üldse toores sibul ei maitse, siis ära pane, aga see annab maitsele kõvasti juurde), peterselli, oliiviõli ja äädikat. Mmm…

No ja kui kõrvale saab süüa Bulgaaria päikese all kasvanud lihatomateid, on kogemus suisa hullutav. Ma kõndisin paar päeva tagasi ämma tomatitest mööda ning vaatasin, et oi, kena kobar seal, aga sidumisnöör surub ühele sisse. Hakkasin nööri lahti harutama ja vaatasin, et tomatid vist valmis ka. Vaatasin lähemalt ja avastasin kobara asemel hiidtomati.

rekordtomat.jpg

Advertisements

5 comments

  1. reet

    Ära aja isu peale! Mis äädikat sinna salati sisse panna tuleks, tavalist, veini-, balsamico-, õunaäädikat?

  2. Monika

    Sinu kirjeldused Bulgaariast on sellised, et ma kohe pean järgmine suvi sinna saama! Aitäh!!

    • Rohelohe

      :) Ma tunnen teatavat vajadust ka hoiatada, et siin on paljut, mis ei pruugi ka meeldida. No umbes nagu mõne jaoks on India see ülim eneseotsimis- ja sügavate mõtete maa ning teiste jaoks ilgem mülgas. Aga kui soov püsib, siis võid julgelt kontakteeruda ning ma võin nõu anda (ranniku osas mitte).

      • Monika

        Ma usun, et selle teise poolega Bulgaariast pole mul probleemi :) Kindlasti võtan ühendust kui plaanid konkreetsemaks saavad. Ja meid huvitakski just mägine osa Bulgaariast!

Jaga oma mõtteid

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s