Söögiprojekt

Kuna N. ütles täna hommikusöögilauas, et “sa ju ei teegi eriti süüa”*, siis mul lõid sellest suled puhevile ning ma otsustasin taaselustada oma kaks “projekti”:
1) kapid kogutud kraamist tühjemaks;
2) kokku kogutud retseptid läbi katsetada.

Sügavkülmas on näiteks eelmise suve tomateid ja tšillit, millega ma ei jõudnud enne Bulgaariasse lendu tegeleda (täna sööme kikerherne ja tomati hautis-karrit), karulauku, suur kott kaheksajala tükke (N.-ile need mingil põhjusel ei maitse, värske pidi parem olema), veidi valget kala (tuleb ilmselt kartuli ja kalaga pätsikesi teha) ning muidugi herneid. Külmutatud herneid lihtsalt peab kapis olema. Muud kraami on seal muidugi ka – külmutatud marju, kohukesi, rukkileiba, jäätist, mõned banaanid (hakkasid lögaseks minema ja me ei jõudnud ära süüa).

Kuivainete kapis on erinevaid jahusid, riisi, ube ja läätsesid, makarone, millest tuleb ometigi lahti saada, sest varsti tahaks uuesti Itaaliasse reisile minna ning Susi pagasiruum on üüratu. Kurtsingi juba N.-ile, et see olukord on vastuvõetamatu, sest ma olen pidanud juba vähemalt kolm korda Prantsusmaal parmesani ostma! Ma söön palju parmesani… No ja makarone oleme tegelikult ka mitu korda juurde ostnud. Pesto ja suure kuhja parmesaniga pasta on lihtsalt kõige kiirem õhtusöök, kui me hilja saabume ja nälg silmanägemist võtab. N.-i kohvivarud on ka otsas, seega ehk oleks aeg teha üks reis näiteks Torinosse, veidi kultuuritada ning poes käia.

Tegelikult peaks ma maitseainete kappi sorteerima ning kuivatatud kraami osa ka. Maitseainete kapis on kindlasti mingeid segusid, mis tuleks ära kasutada (ma üldiselt segusid ei osta, aga vahel, kui midagi põnevat näen, tuleb ette) ning kuivatatud puravikke, tomateid, okrad, paprikaid ja kõikvõimalikke puuvilju (Bulgaariast, seened on Eestist). No ja moosi on meil ka tervele rügemendile. Tuleks jälle lastega sõpru külla kutsuda, Raadiohääle ja Professori lapsukesed hävitasid meeldivalt suure koguse moosi :)

* Tegelikult teen ma pea iga päev süüa (vahel teeb N. ka) ning rõõmuga, sest mulle meeldib süüa teha. N. viitas sellele, et ma ei veeda köögis tunde vaid teen pigem kiireid sööke ja “pestoga pasta pole mingi korralik kokkamine”. Mulle meeldib hea söök, aga ma ei näe põhjust veeta iga päev köögis tunde, kui saab ka kiiremini. N.-i ema seevastu veedab tõesti köögis tunde, aga huvitaval kombel sööme me enamasti mikrokas üles soojendatud ja seejärel veidi jahtunud sööki, sest mikrokasse mahub üks ports korraga ja külaliste portsud tehakse esimesena soojaks, aga sööma hakatakse koos. Ma vihkan jahtunud sööki! Kallis Ämm nimelt teebki iga päev igasuguseid hõrgutisi ning siis ta kombineerib neist eineid kokku. See on kõik tore, aga ma ikkagi pigem sööks seda toitu kohe pärast valmimist. Kultuurierinevused. Nood rikastavat sorti.

8 comments

  1. Miiu

    Nu vanasti ikka mõni huvitav retsept eksles blogisse..aga tänapäeval eriti ei julge kommenteerida, muidu kulgneb pea koos kaelaga ahjuvormi..

    • Rohelohe

      Nonoh, ei pista me siin kedagi ahju :) Ma lihtsalt pole suurem asi toidublogija ja mulle ei tule ette, et võiks oma tavapäraseid sööke siia kirja panna.

  2. Merle

    Sorry, ma nüüd lähen natuke teilsele söögi lainele. Sa kirjutasid möni aeg tagasi teff helvestest. Minu jaoks oli see huvitav, kuna teff-jahu ja teff-makarone kasutame juba ikka pikemat aega. Helvestest polnud ma kuulnud. Niisiis marssisin Reformhausi ja nöudsin helbeid. Sain ka. Kodus avastasin, et pakil pole mitte tibagi kasutusjuhist peal. Kuidas neid helbeid siis keeta ja küpsetada? Isegi internetist ei leidnud midagi. Vöib-olla otsisin kehvasti. Kuidas Sina teed?

    • Rohelohe

      Mina tavaliselt lasen poti veidi kuumaks, kallan teffi sisse, röstin kuivalt veidi ja siis kallan kuuma vee peale. Paar minutit podiseb ja siis sööme pudruna ära. Midagi muud pole ma sellest teha proovinud.

      Teff-makaronid kõlavad väga põnevalt, peaks neid kohalikust ökopoest otsima.

      • Rohelohe

        Milles ja kuidas sa aga teffi jahu kasutad? Lihtsalt asendad mingi osa nisujahu sellega? Too etiooplanna mainis, et ka jahu peaks enne kasutamist röstima, seega ma pole viitsinud mässama hakata. Pluss ma ei küpseta väga sageli.

  3. Merle

    Vaata sealt 3 pauly lehelt, seal on palju retsepte. Pane otsingusönaks teff, siis viskab ka kohe hunniku retsepte. Teff jahust saab vahvleid, erinevaid sorte leiba, küpsiseid jne. küpsetada.

Jaga oma mõtteid

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s