Kohalik kaup

Eestis on kohalik ehk eestimaise kauba eelistamine tugevalt au sees ning me tõesti vaatame kohalikku kui midagi, mis toodetud Eestis. Hiidlane vast jah saarlase kartulit ei osta (ja vastupidi), aga üldiselt on kõik, mis selles riigis toodetud “kohalik”. Mõistlik ka, sest ega see riik nüüd nii üüratuma suur ka ole.

Prantsusmaal on ka kohaliku toodangu ostmine au sees ja siin tuleb muidugi juba mängu ka see piirkond, kus sa elad. Siin näib üldse olevat väga palju väiketootjaid, kes toodavad oma piirkonnale ja ei pürgi isegi tervet Prantsusmaad varustama, rääkimata siis näiteks Euroopa Liidust. Mõelge veidi järele ja siis nimetage paar toodet, mida te ostate, mis Prantsusmaalt tulevad.

Mõtlesite?

Kas peale veini tuli midagi meelde?

Kas pole mitte huvitav, et see väidetavalt maailma parima toiduga (ja suurima hulga juustusortidega) riik ekspordib hämmastavalt vähe. Vein on ainus, aga veinitootjad on ka selleks jõud ühendanud. Talupidajad nikerdavad omaette ning siseturg on neile ilmselt piisav. Eriti kuna Prantsusmaa saab ELi suurimaid põllumajandustoetusi. Oleks nad kurja blondi naise valinud ja EList lahkunud, oleks nende põllumajandus täiesti upakil. Veider, kas pole? Kliima on siin hea, kõike kasvab ja lehmad naeratavad, aga talunikud virisevad lakkamatult. N. arvab, et see on lihtsalt prantslaste ebaefektiivsus. Koondaks talumehed end muuks kokku kui protestideks, võiks nad ühiselt ELi müüa nii mis mühiseb, sest prantsuse köögi maine on lihtsalt nii hea.

Ma muidugi lihtsalt lahmin siin. Ma pole statistikaid ja analüüse lugenud. Ja tegelikult tulin ma hoopis millestki muust kirjutama.

Olin eile poes ja tahtsin banaane. Kahte sorti oli. Ühe juures oli silt “Osta Prantsusmaa banaane!”. Mäsasja? Islandil kasvatatakse jah banaane, aga Prantsusmaal? Lugesin silti lähemalt. Nojah. Prantsusmaa on suurem kui see Euroopas laiutav lärakas. Võib-olla prantslaste jaoks on need Kariibi mere saartelt tulevad banaanid tõesti kohalikud, aga minu jaoks kõlab see väga kummaliselt.

Ei, ma ei ostnud prantsuse banaane. Need olid kaks korda kallimad kui need teised, mis ilmselt Kolumbiast või kusagilt tulevad. Viva la kaine mõistus!

8 comments

  1. Mia

    Mulle tuli esimese asjana kohe pähe õunad…siis veel igasugu muud puu- ja juurviljad, juustud, juustud, juustud (näiteks laste lemmikud Babybel :)), Bonne Maman moosid, koogikesed, küpsised ja loomulikult veinid :) Sellised asjad siis UK-s müügil.

    • Rohelohe

      Näed sa siis. Ma mõtlesin Eesti, Saksamaa ja Austria peale ja mulle ei tulnud midagi pähe, aga muidugi pole ma ekstra otsinud ka :)

  2. kuidas kasvatada inimest

    Mulle tuli Prantsusmaaga seoses pähe… juust, veinid, needsamad Bonne Maman moosid, mida ka Eestis (isegi tavapoodides) müüakse. Kindlasti on mingeid asju veel, aga ma ei pruugi neid lihtsalt koju osta. Prantsuse autod ja kodumasinad ehk?

    Täiesti juhuslikult nägin ma eile mingit lõiku ühest Michael Moore’i filmist, kus ta külastas Prantsuse koolisööklat ja jälgis mida ja kuidas sealsed koolilapsed söövad. Ainuüksi juustuvalik selles koolisööklas oli suurem kui see, mida ma terve aasta peale koju ostan.

    Minu arust ostavad eestlased kohalikku küll, aga selle “ostavad” ja “eelistavad” vahel on väikene lõhe. Nii poepidajad kui ka statistika tegelikult näitab, et inimesed tahavad osta kohalikku, aga kui kohaliku ja välismaise hinnavahe lööb liiga valusalt rahakotile, siis ostetakse välismaist. Mul on veel võimalik osta nii palju kohalikku kui võimalik, aga kujutan ette, et nii mõnelgi perel ei pruugi nii olla. Samas on neid tulihingelisi, kes ostavadki oma kauba peamiselt talumeestelt ja OTT-ringidest ning teevad ise, seega variante on igasuguseid.

    Mul isiklikult on natukene kahju, et meil siin toit nii kallis on (kui palgataset võrrelda) – ma ostaks heameelega erinevate riikide toodangut, aga kahjuks hakkab see rahakotile kui suurim valik välismaist on kättesaadav ainult kas Stockmannist või Kaubamaja Toidumaailmast. Samas ei peagi ju saama tarbida kõiki samu asju siin Eestis nagu Prantsusmaal. Ja samas näiteks välismaalased kohati kurdavad, et Eesti oma toitu kvaliteet jätab soovida.

    • Rohelohe

      Autod ja tehnika pole põllumajandus ;) Ma ei mõelnudki oma tekstiga seda, et prantslased ei ekspordi üldse või et nende kraami peab igal pool saada olema, pigem oli see selline poolhumoorikas viide, et ilma ELi toetuseta nad ilmselt hakkama ei saaks. Aga jällegi, ma pole siin väga kaua veel elanud, seega mu vaatlustulemused ei pruugi tõele vastata.

      Hindade osas… Ma rääkisin Eestis käies kohaliku kauba ja n-ö päris toidu eelistamisest on sõber Professoriga, kes mainis, et nii naljakas kui see ka pole, on korraliku söögi söömine vaeste riikide ja väga rikaste inimeste teema. Täpsemalt söövad mõistlikku toitu (lähedal kasvatatud ja n-ö öko) vaesed riigid, kus on veel au sees turud ja aiamaad ning kuhu pigem vähe imporditakse ning rikastes riikides on meie mõistes päris söögi söömine järjest enam rikaste inimeste teema. USAs käies tuleb see väga hästi välja, kuidas tavapoest on (minu standardite kohaselt) raske mõistlikku toitu saada ning ökopoed ja turud on üüratult kallid hipsterite kogunemiskohad. Tulevik ilmselt ongi see, et mida arenenum ühiskond, seda kallim on tervislikult toituda. Toit võib näida odav (kui lihtsalt kaloraaži vaadata) – burks ühe euroga – aga kvaliteetset kraami saab kullahinnaga.

      Mina näiteks seda välismaalaste juttu nii väga ei usuks, sest siin sõltub hästi palju taustsüsteemist ehk millega inimene on üles kasvanud ja kui avatud ta uutele maitsetele on. See on veidi nagu veiniga, et kui sa pole gurmaan, siis see 50-eurone pudel maitseb sulle ilmselt samamoodi kui 5-eurone :) N. näiteks ütleb, et Eestis on toit parem kui Soomes ja vast ka Saksamaal (eriti kui panna võrdlusesse ka väljas söömas käimine), aga korralikke puuvilju ja kohati ka köögivilju meil ei ole (kui suvine oma aia tomat kõrvale jätta). Bulgaaria on selles osas muidugi etem, aga liha on meil jällegi kordades parem. Seega suhteline, ütleks ma ja lõppeks ei peagi välismaalastele kõik meeldima. Mulle ei meeldi ka välismaades kõik asjad, seega see on täiesti normaalne mu meelest.

      • kuidas kasvatada inimest

        Nojah, aga pesumasinad ja autod olid teised asjad, mis mul seoses Prantsusmaaga pähe tulid :D

        Ma olen isegi kogenud, et mõnes natukene vaesemas riigis, kus on veel turu- ja pisipoodide kultuur säilinud (kuigi Eestis on ju ka turud, aga ma pean silmas pigem sellist paljude turgude ja tänavakaubanduse stiili) on toit kohalik, odav (eriti välismaalastele) ja tihti imehea. Lõuna-Euroopa turud oma aiasaadustega on mul siiamaani väga hästi meeles (kuigi eks need ole oma sanitaarsuse ja mõnikord lõhnadega täiesti omaette kogemused).

        Kui veel kohalikust rääkida – minule on silma jäänud, et eestlane ostab näiteks heameelega Türgi, Ukraina, Moldova jne kaupa (sealt tuleb üsna palju puuvilju, eriti kui turul ostmas käia), aga näiteks Hispaania-Poola kaup jääb kohati täiesti tähelepanuta. Muidugi ei ole see kõigi jaoks nii, sest Hispaania-Poola kaupa ostetakse siiski väga palju ja hinnad on neil toiduainetel soodsad, aga turul käies on näha, et väga agaralt ostetakse Lõuna- ja Ida-Euroopast pärit toitu, mis on oma kvaliteedilt tihti üsna hea, rääkimata siis maitsetest.

      • Rohelohe

        Mul tuli su jutu peale Usbekistanist pärit meloni isu peale… Need pikergused ja mesimagusad melonid, mida Keskturult ja Lasnamäelt saab. Mmmm…

        Mina ostsin paar päeva tagasi Hispaania maasikaid (kilohind ligi 6 eurot, aga “kohalik” Lõuna-Prantsusmaa oma oli 12, seega…) Noh, meenutavad maasikaid küll. Natuke :)

Jaga oma mõtteid

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s