Bulgaaria, mu arm

Ma lubasin juba jupp aega tagasi, et kirjutan pikemalt sellest, kuhu Bulgaarias minna soovitan. Istusin selle ülesande otsas ja ei osanud kusagilt pihta hakata. Lõpuks vaatasin kõik pildid läbi ja tegin valiku. Väga subjektiivse valiku. Olgu enne jätkamist ära öeldud paar asja:

  1. Ma olen Bulgaarias käinud palju, aga kaugeltki mitte igal pool. Rannikust ei tea ma midagi.
  2. Mind huvitab ajalugu, arhitektuur ja loodus, sellest tulenevalt külastan ma pigem paiku, mis neid huvisid toetavad.
  3. Matku soovitan ma vähe, sest ilma inimeste võimekust teadmata, on seda raske teha.

Kõike seda arvesse võttes lõin ma N.-i abiga ühe kaardi, kuhu on üles märgitud kohad, mida me soovitaks. Kaart just seetõttu, et sageli on pisikesi põnevusi suurte põnevuste lähedal ja on pagana hea kui saab pildi ette, kus miski asub. Mõnda kohta ei tasu eraldi sõitma hakata, aga kui ta juba tee peal ees on, siis miks mitte. Osades kaardile märgitud kohtades pole me isegi käinud, aga tahaks minna. Kui keegi, kes Bulgaarias käinud (nüüd või tulevikus), tahaks midagi soovitada, siis andke aga teada. Alati uute vihjete eest tänulik.

Rohelisega on kaardil tähistatud kohad, kus ma käinud olen. Kollastega tähistatutes on käinud N. ja punastega tähistatutesse pole temagi viimase 20 aasta jooksul sattunud.

 

Lisaks soovitan alati, kui hing sõitmisest haige ja ette jääb mõni pruun teeviit, lihtsalt seigelda. Eriti kui viit suunab kloostrisse. Taastamistöid tehakse hoogsalt ja kes teab, mis pärli te veel avastate.

Mõned kiired nõuanded ka.

Keel. Mida turistikam kant, seda suurema tõenäosusega saab hakkama inglise, vene (eriti rannikul) või saksa (eriti mägedes) keeles. Tänavasuhtluses on olukord sarnane Eestile – alla neljakümnestele lähenege pigem inglise ja vanematele vene või saksa keeles. Bulgaaria keel sarnaneb vene keelega vähem, kui te arvate!

Turvalisus. Kasutage kainet talupojamõistust. Mustlasgetodesse ei roni ja asju ripakile ei jäta. Kohe päris kindlasti ei jäta GPSi autoaknale, eks.

Riietus. Õigeusu kirikutesse ja kloostritesse tasub siseneda mõistlikult riietatuna. Bulgaarlased pole nii karmid kui kreeklased, aga poolpaljast kannikat ärge palun lehvitage ja õlad katke kinni. Mõnel juhul ei pruugita teid muidu sisse lasta (Rila kloostris näiteks).

Söök. Oi, nautige :) Too sangadega asi on сач ning sellega tehakse ja serveeritakse nii grillitud köögivilju kui liha. Igasugused grillitud lihapallikesed ja kebaptšetad on enamasti hääd ning salatite puhul laulan ma kiidulaulu Šopska salatale ehkki lihtsalt grillitud paprikad on ka imelised. Köögiviljadest tehtud sööke on lugematul hulgal ning tellige julgelt. Magustoiduks paksu jogurtit moosiga või turult ostetud üliküpseid virsikuid (kui käes on august-september).

s88888k

Kui õhtul veiniga liiale läksite, siis julgemad teist võiks proovida škembe tšorbad ehk lehmamaosuppi (ohtra äädika, küüslaugu ja tšilliga) ja vähem julgemad korralikku banitsat. No ja kui te just rannikul või forellikasvanduse ääres pole, siis kalast hoidke eemale. Tuleb tervisele kasuks.

Mida kaasa osta? Rooside piirkonnast roosidega seotud asju (kui teile roosiveed ja -kosmeetika meeldib), muhedatelt mutikestelt kodutehtud moose (näiteks rohelise kreekapähkli oma), muigavatelt vanameestelt koduveini ja rakijat ning muidugi Bulgaaria traditsioonilist keraamikat. Nois suurtes pottides saab nii hautada kui sööki kenasti serveerida (mul ema kasutab neid grillipidude ajal söögi soojana hoidmiseks).

bulgaariakeraamika

Lõpetuseks ärge unustage ka fotografeerida teile ette jäävaid humoorikaid hetki. Mulle pakuvad Bulgaaria menüüd alati toredaid hetki ehkki mida turistikam koht, seda vähem.

multimiljon2r

Head reisi!

2 comments

  1. külli

    Ole sa (olge te) tuhandest tänatud. Kaarti hakkan tasapisi süvenema, aga kommentaarid ja soovitused on igati tänuväärsed juba praegu. Mul sündinud kala-armastajana tekkis muidugi nüüd kohe küsimus, et mis värk selle kalaga on? :)

    • Rohelohe

      Mu ämm on umbes kahel korral saanud nii rämeda toidumürgituse, et mina ei julge Bulgaarias kala süüa kui ma just oma silmaga ei näe, kuidas see veest välja tõmmatakse ja maha lüüakse. Üks osa probleemist on see, et bulgaarlased lihtsalt ei oska eriti kala valmistada ning teine osa see, et kui külmik näiteks rikki läheb ja söök üles sulab, lükatakse see lihtsalt uuesti tööle. Või nii hirmutab mind N. Kala söö rannikul või Kreekas ;) Bulgaarias on muud head sööki nii palju, et mina (kah kalafänn) ei oska seda seal enamasti igatseda.

Jaga oma mõtteid

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s